zamknij

Wiadomości

Czerwiec w Żorach pod znakiem zdrowego odżywiania. Przed nami wykłady, warsztaty i targi ekożywności

2016-05-25, Autor: wk
Projekt „EkoRynek – jeMY zdrowie!” to cykl wykładów, warsztatów oraz targu ekologicznej żywności, mający promować zdrowe odżywianie i ekologiczne produkty, w tym szczególnie producentów ekożywności z województwa śląskiego. Akcja szczególnie kierowana jest do młodych matek i rodziców, by wykształciły już od najmłodszych lat w swoich pociechach zdrowe nawyki żywieniowe.

Reklama

W ramach projektu odbędą się dwa wykłady dla wszystkich chętnych. Podczas pierwszego specjalista dietetyk zaprezentuje, jak zdrowo się odżywiać i kształtować nawyki żywieniowe dzieci, rodziny, dlaczego warto więcej płacić za zdrową żywność. Z kolei podczas drugiej prelekcji zainteresowani dowiedzą się, co to jest certyfikowana, ekologiczna żywność, jak ją rozpoznawać, jakie są rodzaje oznaczeń, na co zwracać uwagę, gdzie szukać informacji o certyfikowanej żywności.

Odbędą się również warsztaty:
1/ z przygotowywania wegańskich słodkości, wspólne gotowanie rodziców i dzieci,
2/ z ogrodnictwa w mieszkaniu/na oknie/balkonie.

Natomiast już 11 i 12 czerwca oraz 25 i 26 czerwca na płycie Rynku w Żorach odbędzie się „EkoRynek”, czyli wystawa, targ producentów i handlowców ekologicznych produktów i świeżej żywności.

EKORYNEK – HARMONOGRAM

9 czerwca, godz. 17:30 – „JAK ZDROWO ODŻYWIAĆ DZIECI I RODZINĘ” – wykład specjalisty dietetyka i poczęstunek ekożywnością. Miejsce: aula TEB Edukacja, ul. Garncarska 16 (dawna KANA), Żory. Czas trwania ok. 2 godzin.

11 i 12 czerwca, od godz. 8:00 – „EkoRynek” na płycie żorskiego Rynku – targ zdrowej, ekologicznej żywności od rolników, producentów, handlowców. (zgłoszenia wystawców - e-mail: [email protected])

16 czerwca, godz. 17:30 – „JAK ROZPOZNAWAĆ CERTYFIKOWANĄ, EKOLOGICZNĄ, ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ” – prelekcja co to jest certyfikowana, ekologiczna żywność, jak ją rozpoznawać, jakie są rodzaje oznaczeń i co oznaczają, na co zwracać uwagę, gdzie szukać informacji o certyfikowanej żywności. Miejsce: aula TEB Edukacja, ul. Garncarska 16 (dawna KANA) Żory. Czas trwania ok. 2 godzin.

18 czerwca, godz. 10:00-14:00 – PRZYGOTOWUJEMY z MALUCHAMI WEGAŃSKIE, ZDROWE SŁODKOŚCI – warsztaty z przyrządzania słodkości – prowadzi autorka wegańskiego bloga oatmealandfigs.pl Aneta Marcol – miejsce: CKZiU os. Ks. Władysława Żory – ilość miejsc ograniczona zapisy: [email protected] lub SMS - tel. 789 361 111.

11 czerwca – UPRAWIAMY WARZYWA I OWOCE NA BALKONIE I NIE TYLKO – warsztaty z zakłożenia w mieszkaniu ogródka – godzina i miejsce zostaną podane wkrótce. Zapisy: [email protected] lub SMS - tel. 789 361 111.

25-26 czerwca, od godz. 8:00 – „EkoRynek” na płycie żorskiego Rynku – targ zdrowej, ekologicznej żywności od rolników, producentów, handlowców. (zgłoszenia wystawców - e-mail: [email protected]).

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuZory.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuZory.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęsliwy w Żorach?




Oddanych głosów: 1067