Wiadomości
Brylant w kuchni: poznajemy smak falafeli z ciecierzycy
To już 3. odcinek programu „Brylant w kuchni”, Tym razem Wojciech Ostrzołek gości w kuchni Anny Rej, która pokazała nam jak powstają falafele z kolorową kaszą jaglaną i sałatka z sosem tahini. Palce lizać!
Anna Rej jest studentką V roku stomatologii. Kiedy ma przerwę od nauki, lubi przyrządzać w kuchni ciekawe przysmaki, które skuszą też podniebienia osób niejedzących mięsa.
- Kuchnią wegetariańską i wegańską zaczęłam się interesować 3 lata temu. Inspirowałam się różnymi przepisami i wprowadzałam je we własne życie. Uważam, że potrawy wegetariańskie i wegańskie dostarczają dużo witamin i minerałów – mówi Anna Rej.
Zobacz także
Anna zaprosiła do swojej kuchni Wojciecha Ostrzołka i ekipę filmową Rybnik.com.pl. W ciągu kilkudziesięciu najbliższych minut dowiecie się jak powstają kotleciki z ciecierzycy podane z kaszą jaglaną i warzywami oraz prostą sałatką tahini.
Macie ochotę na danie, które przyrządziła Anna Rej? Oto przepis:
kolorowa kasza jaglana:
1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
1 łyżeczka soli
woda (2,5 szklanki do gotowania + do przelania kaszy)
1 papryka
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju rzepakowego
W czajniku zagotowujemy wodę i przelewamy nią kaszę na sitku. Można dodatkowo przelać kaszę zimną wodą celem wypłukania goryczki. Kaszę wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (2,5 szklanki), dodajemy sól. Gotujemy 20minut.
Paprykę i seler myjemy, seler obieramy z łyka i kroimy w koszteczkę. Przesmażamy na patelni do miękkości warzyw, a po ugotowaniu kaszy dodajemy warzywa.
falafele:
250g suchej ciecierzycy (450g namoczonej)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu i gałki muszkatałowej
2 łyżki siemienia lnianego mielonego + do podsypania
sok z połowy cytryny
pęczek natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (1cm ponad powierzchnię cieciorki), dodajemy 0,5 łyżeczki sody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy i mielimy w maszyncę. Na suchą patelnię przekłądamy przyprawy, podgrzewamy, a następnie wrzucamy do moździerza. Do ciecierzycy dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę,przeciśnięty czosnek, przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, formujemy kotleciki które obtaczamy w mielonym siemieniu lnianym. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ok.5minut. Gotowe przekładamy na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
sałatka z sosem tahini:
pół sałaty lodowej
kilka pomidorków koktajlowych
garść kiełków jarmużu/ rzodkiewki
sos:
1 mały jogurt
3 łyżeczki pasty tahini
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
szczypta soli
Zobacz także
Komentarze (0):
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Najczęściej czytane
-
Zapłakany 3-latek sam przy Wodzisławskiej. Wzorowa postawa świadków
32329 -
Popłoch w Parku Cegielnia. Groźne psy zaniepokoiły mieszkańców
13005 -
Rusza remont Mikołowskiej. Spore utrudnienia, droga będzie nieprzejezdna
9362 -
W Żorach też będą rozdawać sadzonki. Akcja jutro w PSZOK
4790 -
Wyłączenia prądu jutro i w czwartek. Gdzie?
3185
Najwyżej oceniane
-
Zapłakany 3-latek sam przy Wodzisławskiej. Wzorowa postawa świadków
+31 / -7 -
Skandaliczne sceny w Żorach: Napadł, pobił i ukradł telefon. Grozi mu 15 lat za brutalny rozbój
+20 / -0 -
Spółka Miejska przegrywa w sądzie. Ponad milion złotych odszkodowania dla przedsiębiorcy
+19 / -1 -
Popłoch w Parku Cegielnia. Groźne psy zaniepokoiły mieszkańców
+17 / -5 -
Dariusz Słomka - Twój Partner w Bezpieczeństwie Finansowym.
+13 / -1
Najczęściej komentowane
Alert tuZory.pl
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuZory.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert