zamknij

Wiadomości

Brylant w kuchni: poznajemy smak falafeli z ciecierzycy

2017-12-26, Autor: Redakcja

To już 3. odcinek programu „Brylant w kuchni”, Tym razem Wojciech Ostrzołek gości w kuchni Anny Rej, która pokazała nam jak powstają falafele z kolorową kaszą jaglaną i sałatka z sosem tahini. Palce lizać!

Reklama

Anna Rej jest studentką V roku stomatologii. Kiedy ma przerwę od nauki, lubi przyrządzać w kuchni ciekawe przysmaki, które skuszą też podniebienia osób niejedzących mięsa.

- Kuchnią wegetariańską i wegańską zaczęłam się interesować 3 lata temu. Inspirowałam się różnymi przepisami i wprowadzałam je we własne życie. Uważam, że potrawy wegetariańskie i wegańskie dostarczają dużo witamin i minerałów – mówi Anna Rej.

Anna zaprosiła do swojej kuchni Wojciecha Ostrzołka i ekipę filmową Rybnik.com.pl. W ciągu kilkudziesięciu najbliższych minut dowiecie się jak powstają kotleciki z ciecierzycy podane z kaszą jaglaną i warzywami oraz prostą sałatką tahini.

Macie ochotę na danie, które przyrządziła Anna Rej? Oto przepis:

kolorowa kasza jaglana:

1 szklanka kaszy jaglanej (180g)

1 łyżeczka soli

woda (2,5 szklanki do gotowania + do przelania kaszy)

1 papryka

3 łodygi selera naciowego

2 łyżki oleju rzepakowego

W czajniku zagotowujemy wodę i przelewamy nią kaszę na sitku. Można dodatkowo przelać kaszę zimną wodą celem wypłukania goryczki. Kaszę wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (2,5 szklanki), dodajemy sól. Gotujemy 20minut.

Paprykę i seler myjemy, seler obieramy z łyka i kroimy w koszteczkę. Przesmażamy na patelni do miękkości warzyw, a po ugotowaniu kaszy dodajemy warzywa.

falafele:

250g suchej ciecierzycy (450g namoczonej)

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki sody

1,5 łyżeczki soli, szczypta pieprzu i gałki muszkatałowej

2 łyżki siemienia lnianego mielonego + do podsypania

sok z połowy cytryny

pęczek natki pietruszki

olej rzepakowy do smażenia

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (1cm ponad powierzchnię cieciorki), dodajemy 0,5 łyżeczki sody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy i mielimy w maszyncę. Na suchą patelnię przekłądamy przyprawy, podgrzewamy, a następnie wrzucamy do moździerza. Do ciecierzycy dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę,przeciśnięty czosnek, przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, formujemy kotleciki które obtaczamy w mielonym siemieniu lnianym. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ok.5minut. Gotowe przekładamy na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

sałatka z sosem tahini:

pół sałaty lodowej

kilka pomidorków koktajlowych

garść kiełków jarmużu/ rzodkiewki

sos:

1 mały jogurt

3 łyżeczki pasty tahini

1 ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

szczypta soli

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.