zamknij

Wiadomości

Dzisiaj tłusty czwartek, święto łasuchów. Czy wiecie jak powstają pączki? Zobaczcie

2015-02-12, Autor: Wioleta Kurzydem
Najsłodszy dzień w roku nadszedł. Dziś na stołach królują pączki - wysmażone, słodkie, z nadzieniem w środku i cukrem pudrem lub lukrem na wierzchu. Jesteście ciekawi, jak powstają te drożdżowe słodkości? Specjalnie dla was odwiedziliśmy jedną z żorskich piekarni, która w nocy przygotowała kilka tysięcy krepli dla żorzan i nie tylko.

Reklama

Piekarnię w Roju w latach 50-tych założył dziadek Pana Michała, od 2002 roku interes rozkręcił się na nowo. Od niedawna w piekarni używany jest nowoczesny piec ceramiczny opalany drewnem, dzięki czemu udało się potroić produkcję. Zakład najczęściej zaopatruje firmy i instytucje, w tym żorski Zakład Aktywności Zawodowej czy Dom Dziecka w Rybniku. Jest popularny również wśród mieszkańców okolicy, którzy chętnie przychodzą po pieczywo do firmowego, przydomowego sklepu.

I tak, pączkami wypiekanymi przez Piekarnię Michał Ptak z Roju zajadać się będą dzisiaj mieszkańcy całego regionu. W Żorach umilą natomiast dzień m.in. pracownikom magistratu czy klientom Baru Mlecznego „Krówka”.

W produkcję kilku tysięcy pączków zaangażowanych w ciągu nocy było nawet 10 osób. Z robotą wystartowano o godz. 19.00, a skończono ją we wczesnych godzinach rannych. - Staramy się rozpocząć pracę jak najpóźniej, by pączki, które trafią na stoły były świeże - mówi Michał Ptak, właściciel piekarni. Następnie, od godz. 5.00 rozpoczęto rozwożenie krepli do sklepów i firm.

Dlaczego ich pączki są takie smaczne? - Ponieważ są smażone tradycyjnie - na smalcu. Dzięki temu smakują tak, jak powinny - przekonuje Michał Ptak. - W środku nasi klienci znajdą wieloowocową marmoladę, choć wypiekamy również pączki z adwokatem, czekoladą, a nawet budyniem. Na wierzchu tradycyjny lukier lub cukier puder - dodaje.

Jeden pączek powstaje około godziny - ciasto musi dobrze wyrosnąć, jest kilka razy wyrabiane. Zanim trafi do smażenia, musi też swoje odstać.

> Fotogaleria: Dzisiaj tłusty czwartek. Jak powstają pączki? Zobaczcie

Na co warto zwrócić uwagę przygotowując pączki w domu? - Ważne, by w pączku było mleko, swojskie jajko i by był smażony, np. na maśle czy smalcu - zdradza piekarz.

Gdzie Wy najczęściej kupujecie pączki? Które z nich są lepsze - z lukrem, z cukrem pudrem, a może polane czekoladą? Jakie nadzienie lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie!

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.