zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Żorscy muzealnicy gotowali z R. Rączką

We wrześniu ubiegłego roku Telewizja Polska Katowice zaprosiła przedstawicieli Muzeum Miejskiego w Żorach do kulinarnego programu prowadzonego przez znanego śląskiego kucharza – Remigiusza Rączkę. Okazuje się, że program o gotowaniu może mieć wiele wspólnego z muzealnymi wystawami.

Reklama

W cyklu „Zasmakuj w Sienkiewiczu” gospodarze wraz z zaproszonymi gośćmi rozmawiali o potrawach, zwyczajach i wydarzeniach opisywanych przez Henryka Sienkiewicza w swoich utworach. Chodzi nie tylko o „Trylogię”, ale również o dziejącą się w Afryce przygodową powieść „W pustyni i w puszczy” oraz reportaże „Listy z podróży do Ameryki” i „Listy z Afryki”.

Natomiast w żorskim muzeum trwa wystawa pt. „Polskie poznawanie świata”, która dotyczy m.in. postaci Sienkiewicza. W programie dr Lucjan Buchalik - dyrektor Muzeum Miejskiego w Żorach oraz Tomasz Górecki - pracownik Działu Edukacji żorskiego muzeum opowiedzieli czym różni się Afryka współczesna od tej sprzed stu lat, dyskutowali na temat sposobu postrzegania Afryki przez Henryka Sienkiewicza, jak również o innych podróżach autora „Trylogii”.

Po raz pierwszy program został wyemitowany na antenie Telewizji Polskiej w listopadzie ubiegłego roku, ale cały odcinek możecie nadal obejrzeć TUTAJ.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 3

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.