Wiadomości
Idealna beza – wskazówki, które pomogą przy jej pieczeniu
Kruchej z zewnątrz i rozpływającej się w środku bezie przypięto łatkę kapryśnej i trudnej do przygotowania. Czy rzeczywiście tak jest? Przedstawiamy kilka wskazówek, dzięki którym jej zrobienie nie przysporzy Ci trudności – a rezultat będzie idealny.
Jakie składniki będą odpowiednie?
W przypadku bezy należy zwrócić szczególną uwagę na zastosowane składniki. Drobna na pozór różnica może bowiem przesądzić o tym, że rezultat wcale nie będzie przypominać tego, który chciałeś osiągnąć. Najwięcej uwagi powinieneś poświęcić wyborowi:
- białek – najlepsze są takie pochodzące z kilkudniowych, a nie ze świeżych jajek. Przed przystąpieniem do ubijania piany należy je ocieplić, aby były w temperaturze pokojowej, jak również bardzo starannie oddzielić od żółtek. Ta ostatnia kwestia jest najistotniejsza, gdyż nawet odrobina żółtek i zawartego w nich tłuszczu może uniemożliwić otrzymanie sztywnej, gęstej piany, niezależnie od sposobu ubijania i zastosowanych dodatków usztywniających,
- cukru – im drobniejszy, tym lepiej, gdyż łatwiej rozpuści się w masie z białek. Nie należy jednak zastępować wariantu krystalicznego cukrem pudrem, bo może to utrudnić kontrolę nad stopniem ubicia masy.
Jak ubijać białka na bezę?
Jednym z najczęstszych powodów zepsucia bezy jest jej „przebicie”. Na czym to polega? Na zbyt mocnym ubiciu białek, które rozpoznasz po tym, że piana podeszła wodą i straciła na sztywności. Jeśli tak się stanie, masa nie nadaje się już do zrobienia bezy – niezależnie od dalszych starań, nie uda się osiągnąć dobrego efektu.
Jak ubijać bezę? Przede wszystkim, zacznij od wyboru odpowiedniego miksera ręcznego. Urządzenia Electrolux mogą być odłączane od misy, co da Ci większą kontrolę nad procesem ubijania. Co istotne, dysponują aż 5 poziomami mocy, które możesz wykorzystać podczas robienia bezy.
Ubijanie białek zacznij od najwolniejszych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Najwyższą prędkość włącz dopiero wtedy, gdy piana będzie prawie sztywna. Rozpoznasz to po tym, że na wierzchu masy tworzą się wierzchołki, ale ich czubki opadają. To w tym momencie możesz zacząć stopniowo dodawać cukier i włączyć najwyższe obroty. Rozpuszczenie w masie całego cukru powinno zająć nie więcej niż 10 minut. Od razu po ubiciu uformuj bezy na blaszce i wstaw je do piekarnika. Masa nie powinna czekać, gdyż może stracić na puszystości.
Nie piecz, tylko susz
Choć jak w przypadku innych ciast bezę przygotowuje się w piekarniku, raczej nie można tego nazwać pieczeniem. Znacznie trafniejsze będzie określenie „suszenie”. Dlaczego?
Optymalna temperatura dla bezy wynosi 70-80°C, a czas przygotowania w takich warunkach to ok. 3-5 godzin. Przez cały czas należy obserwować proces, aby mieć pewność, że jej nie przesuszysz. Możesz też trzymać ją w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Co się stanie, gdy będziesz piec bezę w wyższej temperaturze? Znajdujący się w masie cukier błyskawicznie się skrystalizuje, a ciastko popęka i zyska beżowo-brązowy kolor – tak daleki od śnieżnobiałego ideału, na którym Ci zależało.
Robienie bezy wymaga wprawy i treningu. Za pierwszym razem być może nie wyjdzie idealna, ale z każdym kolejnym coraz łatwiej będzie Ci wyczuć, jakie warunki będą dla niej odpowiednie.
Tagi: beza
Najczęściej czytane
-
Mieszkał w klatce dla gryzonia, potrzeby załatwiał na balkonie... Fafik już w rękach wolontariuszy Pet Patrol
7443 -
Sesja Rady Miasta: Prezydent i Radni złożyli ślubowanie
3677 -
Pijany 20-latek spowodował kolizję. Trzy samochody brały w niej udział
2507 -
Kolizje i pijani kierowcy. Żorscy policjanci podsumowali "majówkę"
2138 -
Farmakobus pojawi się w Żorach. Co oferuje mieszkańcom?
1980
Najwyżej oceniane
-
Ponad 100 km/h w terenie zabudowanym. Kierujący stracił prawko
+11 / -2 -
Jechał zygzakiem. Stracił nie tylko prawko, ale i samochód
+8 / -0 -
Klajok: szereg wykroczeń 27-latka. Zebrał sporo punktów i dostał wysoki mandat!
+8 / -1 -
Nie ustąpiła pierwszeństwa. Dwóch chłopców potrąconych na pasach
+8 / -1 -
Mieszkał w klatce dla gryzonia, potrzeby załatwiał na balkonie... Fafik już w rękach wolontariuszy Pet Patrol
+4 / -0
Najczęściej komentowane
-
Koleje Śląskie polecają się na kolejny długi weekend
0 -
Rewolucja w kodeksie pracy niemal pewna. Dniówki krótsze o godzinę albo weekend już w czwartek
0 -
Al. Jana Pawła II już przejezdna! Trwają prace wykończeniowe
0 -
Bon energetyczny ma być plastrem na podwyżki cen gazu i prądu. "Pomoc na waciki"
0 -
Mieszkał w klatce dla gryzonia, potrzeby załatwiał na balkonie... Fafik już w rękach wolontariuszy Pet Patrol
0
Alert tuZory.pl
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuZory.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert