Wiadomości
Karp w sosie piernikowym i polędwiczki wieprzowe z borowikami. Sprawdź oryginalne przepisy na świąteczne dania
Zobacz, jak przygotować obie potrawy.
Karp w sosie piernikowym z purée ziemniaczanym z makiem i lekką kapustą
Składniki na 1 porcję:
- karp (filet, dzwonek)
- cytryna
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
Sos piernikowy:
- piernik (50 g)
- miód (1 łyżka)
- czekolada gorzka (4 kostki)
- imbir (1 łyżka)
- wiśnie, pomarańcza, migdały (według uznania)
- sok pomarańczowy lub truskawkowy (odrobina)
Purée ziemniaczane:
- ziemniaki (4 sztuki)
- masło
- mak cały (1-2 łyżki)
- cebula (1 mała)
- śmietana 30% (2 łyżki)
- sól, pieprz
Kapusta lekka:
- biała kapusta (1/4 główki)
- koperek (pół pęczka)
- masło (1/4 kostki)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- cukier (2 łyżki)
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprzKarpia skropić wcześniej sokiem z cytryny i odłożyć, by ryba wchłonęła aromat. Później doprawić rybę solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć.
Piernik skruszyć i wsypać do garnka, zalać wodą i gotować. W trakcie wrzucać kolejne składniki, mieszać i gotować wszystko około 20 minut na wolnym ogniu. Owoce i sok można dodać według uznania, od nich zależy czy sos będzie miał słodki czy kwaśny smak.
By zrobić purée, gotujemy ziemniaki, odcedzamy je i na ciepło rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy poszatkowaną cebulkę, by się zarumieniła. Następnie dodajemy ją do ziemniaków. Do powstałej masy dokładamy również 2 łyżki słodkiej śmietany oraz, sparzony wcześniej we wrzątku, mak. Wszystko mieszamy i przez chwilę trzymamy na wolnym ogniu, by smaki połączyły się ze sobą.
Kapusta lekka: szatkujemy białą kaputę, następnie ją gotujemy (nie dodając żadnych przypraw), kiedy będzie już al dente odcedzamy wodę. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, wlewamy ją do kapusty, dodajemy koperek i całość doprawiamy do smaku. Przez moment zostawiamy na wolnym ogniu.
Polędwiczki wieprzowe z borowikami i ziemniakami duszonymi w maśle czosnkowym
Składniki na 1 porcję:
- polędwiczki wieprzowe (200 g)
- borowiki świeże lub mrożone (100 g)
- ziemniaki (2 sztuki)
- masło
- czosnek
- zielona pietruszka
- zioła prowansalskie lub tymianek
- sól, pieprz (mielony i cały)
Mięso układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy ziołami prowansalskimi lub tymiankiem, solą i pieprzem niemielonym, zawijamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180o C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i układamy na talerzu. RADA: warto zostawić różowy środek w mięsie, wtedy jest bardziej soczyste.
Całe borowiki smażymy je na maśle. Przyprawiamy je solą i pieprzem mielonym.
Ziemniaki dokładnie myjemy. Przygotowujemy masło czosnkowe według uznania (masło, czosnek i zielona pietruszka) i kładziemy je na ziemniakach. Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut w w temperaturze 180o C.
Obie potrawy serwujemy gorące.
Życzymy smacznego!
Zobacz także
Zobacz także
Komentarze (1):
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Najczęściej czytane
-
Zapłakany 3-latek sam przy Wodzisławskiej. Wzorowa postawa świadków
33036 -
Popłoch w Parku Cegielnia. Groźne psy zaniepokoiły mieszkańców
14482 -
Nie ustąpiła pierwszeństwa. Dwóch chłopców potrąconych na pasach
2951 -
Żory z dofinansowaniem. W mieście powstanie mobilne laboratorium
2903 -
Skandaliczne sceny w Żorach: Napadł, pobił i ukradł telefon. Grozi mu 15 lat za brutalny rozbój
2123
Najwyżej oceniane
-
Zapłakany 3-latek sam przy Wodzisławskiej. Wzorowa postawa świadków
+32 / -7 -
Skandaliczne sceny w Żorach: Napadł, pobił i ukradł telefon. Grozi mu 15 lat za brutalny rozbój
+21 / -0 -
Popłoch w Parku Cegielnia. Groźne psy zaniepokoiły mieszkańców
+17 / -5 -
W obszarze zabudowanym gnał o prawie 60 km za szybko. 28-latek pożegnał się z prawkiem
+8 / -0 -
Protest rolników nie zwalnia, czas na cios w polityków. "Odwiedzimy ich z upominkami"
+9 / -1
Najczęściej komentowane
-
Aktywna majówka? Zachowajcie ostrożność!
0 -
Nowy samochód Zakładu Aktywności Zawodowej. To bus pasażerski
0 -
Zbliża się majówka. Służby przypominają o zachowaniu bezpieczeństwa
0 -
Jest przełom. Sejm przyjął ustawę uznającą śląski za język regionalny
0 -
Jaki masz pomysł na Żory? Ruszył Budżet Obywatelski woj. śląskiego. W puli 5 mln złotych
0
Alert tuZory.pl
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuZory.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~gestskoczka 2013-12-24
12:38:23
Może w ramach porad na czasie, podacie przepis na zupę z płetwy rekina? Wesołych Świąt.