zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Wspólne gotowanie uczniów z Polski i Ukrainy. Za nami warsztaty kulinarne

2022-10-20, Autor: KB, źródło: SP3

We wrześniu odbyły się wspólne warsztaty uczniów polskich i ukraińskich w restauracji "Kozackie Jadło". Były to zajęcia kulinarne.

Reklama

We wrześniu klasy 5c i 5p oraz 6b i 6p Szkoły Podstawowej nr 3 z Oddziałami Dwujęzycznymi i Sportowymi im. Żorskich Twórców Kultury wzięły udział w warsztatach kulinarnych w restauracji "Kozackie Jadło". Tutaj swoje miejsce odnalazły kucharki z Ukrainy, a zaczęły od lepienia pierogów.

Głównym celem warsztatów była integracja młodzieży z Ukrainy i Polski.

Po dotarciu na miejsce przy jednym wspólnym stole uczniowie i nauczyciele zostali poczęstowani barszczem ukraińskim. Polscy i ukraińscy gospodarze opowiedzieli krótko o swoich doświadczeniach z kuchnią śląską i ukraińską oraz o tym, jak bardzo zależało im na podjęciu pracy.

Obecni mogli zobaczyć, w jaki sposób i z jakich składników przygotowuje się tradycyjną śląską roladę, która oczywiście najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Uczniowie po raz pierwszy wcielili się w role kucharzy. Sami robili kluski z dziurką - miejscem na pyszny sos. Po ugotowaniu klusek i upieczeniu rolad mogli je zjeść podane z modrą kapustą.

Po obiedzie uczniowie mieli okazję nauczyć się, jak przygotowuje się ukraiński deser, tzw. syrniczki, którego głównym składnikiem jest biały ser.

Która kuchnia lepsza? Każdy odpowiedział sobie indywidualnie na to pytanie.

Wspólnie spędzony czas na warsztatach był bardzo wartościowy, gdyż pomogło nam to lepiej się poznać. Bardzo dziękujemy za serdeczne przyjęcie w restauracji, za ogrom pracy, jaki został włożony w przygotowanie warsztatów. Wszyscy miło wspominamy spędzony razem czas - mówią nauczyciele z żorskiej placówki.

Oceń publikację: + 1 + 5 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.