Wiadomości
Brylant w kuchni: co powiecie na polędwiczkę wieprzową w wiśniówce?
Zapraszamy do obejrzenia premierowego wydania programu „Brylant w kuchni”. A w nim relacja z wizyty Wojciecha „Brylanta” Ostrzołka w kuchni rybniczanina Piotra Boreckiego, który zaserwował marynowaną polędwiczkę wieprzową, flambirowaną w wiśniówce.
„Brylant w kuchni” to nowy program kulinarny, którego gospodarzem jest kucharz, muzyk i podróżnik - Wojciech „Brylant” Ostrzołek. „Brylant” na swoim motocyklu odwiedza rybniczan i mieszkańców regionu, którzy chcą się podzielić swoimi doświadczeniami kulinarnymi i przygotować przed kamerami Rybnik.com.pl swoje koronne danie.
> Zgłoś się do programu "Brylant w kuchni"
Zobacz także
W pierwszym odcinku programu Wojciech Ostrzołek gości u rybniczanina – Piotra Boreckiego. Pan Piotr zna się na gotowaniu jak mało kto, bo jest przedstawicielem – jak sam mówi – zamierającego zawodu kelnera. W towarzystwie „Brylanta” przyrządził pyszne, marynowane polędwiczki wieprzowe, flambirowane w wiśniówce, podawane z ziemniaczano – marchewkowym puree z chili oraz grillowaną cykorią i śliwką. Zobaczcie sami jak to wyglądało:
Macie ochotę przyrządzić takie danie? Podajemy przepis:
Polędwiczka wieprzowa z wiśniami - flambirowana
Autor: Piotr Borecki
Przepis na 2 porcje
Składniki:
polędwiczka wieprzowa - 0,4 kg
szynka szwarcwaldzka - 0,10 kg
wiśnie w syropie - 1 słoik
wiśniówka 36 % alkoholu – ok. 100 ml
cykoria – 2 szt.
śliwki - 2 szt.
ziemniaki - 0,3 kg
marchewka - 0,15 kg
szalotka
chili do smaku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
masło - 0,1 kg
Sposób przyrządzania:
Polędwiczka wieprzowa z wiśniami - flambirowana
Polędwiczkę wieprzową oczyścić pokroić w kawałki o grubości ok 2 cm. Owinąć szynką zamknąć wykałaczkami.
Tak przygotowane mięso zalewamy wiśniami w syropie i dolewamy 50 ml. wiśniówki. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Polędwiczkę po wyciągnięciu smażymy na patelni z odrobiną oliwy z każdej strony przez ok 3 min. Po usmażeniu lekko solimy i odkładamy na talerzyk by mięso odpoczęło. Na patelnie wrzucamy pokrojoną szalotkę, podsmażamy i dolewamy marynatę z wiśni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy polędwiczkę i redukujemy sos. Po zredukowaniu odkładamy na chwilę patelnie do wystygnięcia, dolewamy wiśniówki, mocno rozgrzewamy patelnię i podpalamy. Czekamy aż alkohol się wypali i dodajemy odrobinę masła. Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy na talerz.
Puree ziemniaczano - marchewkowe z chili
Obrane warzywa gotujemy razem do miękkości z odrobiną soli. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i odrobine chili, mieszamy. Przekładamy na talerz
Cykoria grillowana - śliwka grillowana
Cykorię kroimy na dwie części, skrapiamy lekko oliwą. Śliwkę kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Wszystkie składniki przekładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy do miękkości. Przekładamy na talerz
Ułożenie jest inwencją każdego kucharza. Smacznego!
> Błyszczysz w kuchni? Zabłyśnij na ekranie! Zgłoś się do programu "Brylant w kuchni"
Zobacz także
Komentarze (0):
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Najczęściej czytane
-
Nowy samochód Zakładu Aktywności Zawodowej. To bus pasażerski
1716 -
Kiedy ślubowanie nowych radnych i prezydenta?
1416 -
4,5 roku więzienia oraz 140 tys. zł grzywny dla byłego posła Grzegorza J.? Oskarżony prosi o uniewinnienie
1281 -
BKM: od 1 maja zmiana rozkładu jazdy
1025 -
Poważny wypadek na autostradzie tuż przed polską granicą. Zginęły dwie osoby, droga jest zablokowana
902
Najwyżej oceniane
-
Zapłakany 3-latek sam przy Wodzisławskiej. Wzorowa postawa świadków
+32 / -7 -
Skandaliczne sceny w Żorach: Napadł, pobił i ukradł telefon. Grozi mu 15 lat za brutalny rozbój
+21 / -0 -
Popłoch w Parku Cegielnia. Groźne psy zaniepokoiły mieszkańców
+17 / -5 -
Nie ustąpiła pierwszeństwa. Dwóch chłopców potrąconych na pasach
+8 / -1 -
Rusza remont Mikołowskiej. Spore utrudnienia, droga będzie nieprzejezdna
+7 / -3
Najczęściej komentowane
Alert tuZory.pl
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuZory.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert