zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Warsztaty technologiczne dla cukierników i piekarzy

2011-10-03, Autor: dk
W ramach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego młodzi cukiernicy i piekarze wzięli udział w warsztatach technologicznych pt. „Naturalne kwasy i nowoczesne fermentacje”.

Reklama

Młodzi cukiernicy i piekarze poznali procesy mikrobiologiczne i biochemiczne, zachodzące w czasie produkcji pieczywa oraz zastosowanie drożdży i kwasów piekarskich w produkcji cukierniczej i piekarskiej. W szkoleniu wzięło udział dwudziestu uczniów z Rybnika, Żor, Jastrzębia-Zdroju i z Katowic.

Warsztaty składały się z trzech części. Pierwszą z nich, czyli teoretyczną poprowadził Radosław Malmon. Następnie, uczestnicy mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności praktyczne. Każdy z uczniów pracował indywidualnie z prowadzącym, na terenie zakładów praktyk. Warsztaty zakończyły się egzaminem, który miał formę konkursu.

 

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować wyroby na bazie ciast pszennych i żytnich, o dowolnej formie i tematyce, ale z zastosowaniem udostępnionych surowców.

 

>> Zobacz zdjęcia z warsztatów

 

Jury, które tworzyli: Radosław Malmon, Piotr Burzawa  i Szymon Wolański, oceniało wybór asortymentu, technikę wykonania oraz sposób dekoracji.

 

Wśród uczestników warsztatów wyróżnieni zostali: Patryk Klozak, Daniel Kubasiak oraz Damian Mola z Zespołu Szkół nr 1 w Żorach.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.