zamknij

Wiadomości

Szukasz pomysłu na świąteczne potrawy? Żorski ZAZ poleca: karp na dwa sposoby, kurczak w kawie i lody piernikowe

2014-12-23, Autor: wk
Jak co roku, przed świętami Bożego Narodzenia najwięcej czasu spędzimy w kuchni. Na dzień przed Wigilią przedstawiamy Wam świąteczne przepisy na dania smaczne, proste w przygotowaniu i tanie – karpia na dwa sposoby, kurczaka w kawie oraz lody piernikowe z makową galaretką według receptury Dawida Wnęka, kucharza z Zakładu Aktywności Zawodowej w Żorach.

Reklama

Grudzień to dla kucharzy z Zakładu Aktywności Zawodowej bardzo pracowity okres. W tym roku serwowali wigilijne dania pracownikom Komendy Miejskiej Policji w Żorach, wolontariuszom Szlachetnej Paczki, a jutro obsługiwać będą Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Żorach. Na stołach tradycyjnie - bez szaleństw, czyli czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, karp, kapusta z grochem i grzybami, pierogi, makówki, kołocz. Bożonarodzeniowego karpia można zjeść nawet jeszcze dzisiaj w Barze Mlecznym „Krówka” prowadzonym przez ZAZ.

Dla nas jednak ZAZ przygotował specjalne przepisy na potrawy smaczne, proste w przygotowaniu i, co ważne, tanie. – Chciałem zaproponować Czytelnikom coś niebanalnego i ciekawego, by każdy mógł danie przyrządzić – mówi Dawid Wnęk, kucharz z Zakładu Aktywności Zawodowej i autor przepisów na świąteczne potrawy. Sprawdźcie, co przygotował!

Na kolację wigilijną – Karp na dwa sposoby (w migdałach i w pierniku) z purée ziemniaczanym z orzechem laskowym i kapustą białą z podgrzybkami:


Składniki na 4 porcje:

- 1 kg fileta z karpia
- 200 g piernika
- 200 g płatków z migdałów
- 600 g bulki tartej
- 2 jaja
- 60 dag kapusty białej
- 1 kg ziemniaków
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g podgrzybka mrożonego
- 1 mniejsza cebula
- 0,5 szkl. wody z kapusty kiszonej
- mleko 3,2%
- 10 g majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 50 ml śmietany 30%


Sposób przygotowania (ok. 30 minut):


Karpia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać do 3/4 wodą, następnie zagotować i dodać mleko, wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz i przetarty majeranek. Gotować do miękkości.


Kapustę szatkujemy dodajemy wodę z kapusty kiszonej, resztę uzupełniamy wodą. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy aż kapusta będzie al dente, a woda całkiem wyparuje. Podgrzybka kroimy w kostkę i przesmażamy z cebulą i dodajemy do kapusty z przeciśniętym czosnkiem. Całość chwilę przesmażamy i dodajemy masło.


Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwukrotnie przez praskę, dodajemy zrumienione na patelni orzechy i całość dokładnie mieszamy. Gotową masę dowolnie formujemy i pieczemy w piekarniku (w temperaturze 2000C) przez około 10 min.


Karpia panierujemy w jajku i dwóch rodzajach panierki (bułka i migdały lub bułka i piernik) i następnie smażymy na klarowanym maśle. Całość łączymy w jedno danie.


Na świąteczny obiad – Kurczak w kawie na pęczaku, z sosem malinowym:


Składniki na 4 porcje:
- 800 g kurczaka
- 500 ml śmietany 30%
-4 szt. goździków
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 kg malin (mrożonych)
- 40 dag kaszy pęczak
- 100 g mrożonych kurek
- 100 g mrożonych borowików
- 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w jednej szklance)
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 1 szt. cebuli
- ok. 1 l bulionu drobiowego
- 50 g masła
- kilka kropel tabasco
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania (ok. 45 minut):


Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje. Marynatę sporządzamy z 0,5 l śmietany, szklanki kawy, 2 łyżek miodu, goździków, soli, pieprzu i około 5-6 kropel tabasco (można zastąpić łyżeczką chilli cayenne) wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy kurczaka. Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej.


Do przygotowania sosu potrzebujemy przesmażonych malin, dwóch łyżek miodu, soli , pieprzu i około 10-12 kropel tabasco. Sos gotujemy na wolnym ogniu, a uzyskany smak powinien być słodko-ostry.


Kaszę gotujemy około 6-7 minut, a grzyby kroimy w paski i przesmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Pęczak odcedzamy i łączymy z grzybami. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy lampkę wina. Gdy wino wyparuje dodajemy stopniowo do pęczaku bulion drobiowy małymi porcjami. Czynność powtarzamy tak długo aż kasza będzie al dente. Na zakończenie do kaszy dodajemy zimne masło i ściągamy z palnika.


Kurczaka odcedzamy z marynaty na ręczniku papierowym i rozgrzewamy patelnię. Układamy na niej mięso i smażymy około 2-3 min z każdej strony do uzyskania lekko brązowego koloru. Tak przygotowane składniki łączymy w jedno danie.


A na świąteczny deser – Lody piernikowe, galaretka z makiem i galaretka z suszu:


Składniki na 4 porcje:

- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 2 szkl. śmietany kremówki
- przyprawa do piernika
- 150 g piernika do moczki
- 1 paczka suszu owocowego jak na kompot
- 200 g gotowej masy makowej
- 14 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki stołowe miodu
- 4 goździki w całości
- 0,5 szkl. cukru
- 1 lyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 l wody

Sposób przygotowania:


Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier przyprawę do piernika i starty na grubych oczkach piernik całość podgrzewamy ciągle mieszając (inaczej mleko się przypali), aż do czasu zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia. W osobnej misce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko. Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna nie odchodzić od łyżki). Całość ciągle mieszamy, by nie uległa spaleniu.


Masę odstawiamy do ostygnięcia i przykrywamy pokrywką, by nie powstał kożuch. Po ostygnięciu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, następnie całość wkładamy do lodówki, a później na 6-7 godz. do zamrażalnika.


Z owoców przegotowujemy kompot. Dosładzamy do smaku i dodajemy żelatynę na 1 litr kompotu – około 6-7 łyżeczek żelatyny. Wstawiamy do lodówki aż całość stężeje.


Miód, cynamon i goździki rozprowadzamy w rondlu aż składniki się połączą. Dodajemy masę makową, całość przesmażamy i dodajemy wodę. Następnie czekamy aż całość się zagotuje, wtedy ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę. Wstawiamy do lodówki, do stężenia.


Galaretkę z masy makowej kroimy w drobną kostkę. Z galaretki z suszu wycinamy np. okrąg. Kolejny krok – układamy składniki i łączymy w jedną całość.


Redakcja portalu tuŻory.pl i Zakład Aktywności Zawodowej w Żorach życzą smacznego!

Oceń publikację: + 1 + 5 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.