zamknij

Wiadomości

Czas na POWIEW świeżości w kuchni, czyli wracają „Żorskie Wege-Spotkania”

2016-05-14, Autor: wk; źródło: mat. prasowe
Wiosna w pełni. Sady i łąki zakwitły. Trawa się zieleni. Weganie w końcu mają co jeść! Doskonały czas, bo jak powszechnie wiadomo weganie jedzą trawę i kamienie. Ale zaraz! Na pewno?! Tylko?! Przyjdź i sprawdź, ile pysznych i zdrowych cudów można wyczarować z trawy i kamieni.

Reklama

Po pół roku przerwy powraca osławiona już Wegańska Kuchnia Społeczna, czyli żorskie Wege-Spotkania. Społeczna Kuchnia Wegańska jest spotkaniem entuzjastów i sympatyków weganizmu, czyli sposobu odżywiania, z którego eliminuje się produkty pochodzenia zwierzęcego zastępując je zróżnicowanymi produktami roślinnymi. Celem organizowanej Kuchni jest promowanie weganizmu oraz edukowanie w zakresie proekologicznych i prozdrowotnych diet oraz sposobów żywienia.

Najbliższe odbędzie się w sobotę, 21 maja w godz. 15:00-17:00 w Herbaciarni „U Janeczki”.

Zasady spotkań Wegańskiej Kuchni Społecznej:
1. Na spotkanie przynosisz jedną wegańską potrawę zrobioną samodzielnie. Dobrze, żeby była ciepła, a jeżeli nie masz możliwości przetransportowania ciepłej, daj znam znać - na miejscu jest piekarnik, można potrawę podgrzać. Twoja potrawa musi być podpisana z nazwy oraz muszą być wyszczególnione na niej składniki. Na miejscu będą gotowe kartki służące do opisania danej potrawy.
2. Jeżeli nie chcesz lub nie umiesz nic ugotować to płacisz za wstęp 20 zł (cały przychód przeznaczony jest na cele dobroczynne). Możesz też przyjść na jedne z naszych warsztatów i tam nauczyć się gotować.
3. Zabierz ze sobą swoją miseczkę, talerzyk oraz sztućce. Na miejscu nie ma możliwości ich wypożyczenia, a plastików udostępniać nie będziemy ze względu na troskę o środowisko.
4. Można jeść wszystko, co zostanie przyniesione przez innych uczestników spotkania, jednakże prosimy o takie dobieranie ilości, aby każdy miał możliwość spróbowania każdej potrawy.
5. Podczas jedzenia należy rozmawiać, pytać i dociekać. Wymieniać się poglądami, prowadzić burze mózgów i wpadać na rewolucyjne pomysły!

O tym, czym kuchnia wegańska różni się od tradycyjnej, polskiej, na jakich oparta jest produktach i czym dla człowieka oznacza bycie weganinem dowiecie się z naszej rozmowy z Agnieszką Zapart > Kuchnia wegańska ma różne oblicza

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuZory.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuZory.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuZory.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś szczęsliwy w Żorach?




Oddanych głosów: 1076